5 Kelab Asia Tenggara Paling Berjaya Dalam Kejohanan Anjuran AFC.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on Reddit0
unnamed (1)

Pasukan JDT merupakan pasukan dari Asia Tenggara terbaru mengecapi kejayaan diperingkat Asia selepas menjuarai AFC Cup 2015, menewaskan Istiklol FC.

Football Channel Malaysia membawakan kepada pembaca mengenai 5 buah kelab bola sepak dari Asia Tenggara paling berjaya dalam saingan diperingkat AFC.

1) Selangor FA (Malaysia)

selangor

Selanfor FA menjadi pasukan pertama dari Asia Tenggara yang berjaya ke saingan akhir kejohanan Asian Champion Club ( AFC Champions League ), pada 1967 selepas menewaskan lawan dari Vietnam, Thailand dan Korea Selatan.

Dalam perlawanan akhir, Selangor FA tewas 1-2 kepada pasukan dari Israel, Hapoel Tel Aviv.

 

2) BEC Tero Sasana (Thailand)

team

Kelab Thailand ini melakukan kejutan dalam kejohanan AFC Champions League apabila muncul sebagai naib juara pada musim 2002-2003. Kelab dari Thailand ini tewas 1-2 dalam perlawanan akhir timbal balik.

Dalam saingan kumpulan pula, BEC Tero Sasana berada ditangga teratas mengatasi beberapa kelab gergasi Asia lain seperti Kashima Antler, Shanghai Shenua dan Daejon Citizen. Dalam saingan separuh akhir, BEC Tero Sasana menewaskan wakil Uzbekistan Pakhtakol untuk layak ke perlawanan akhir.

3) Thai Farmers Bank (Thailand)

Thai

Pasukan ini merupakan satu-satunya pasukan dari Asia Tenggara yang pernah begelar juara Asia Club Championship (AFC Champions League) pada tahun 1994 dan 1995.

Pada 1994, Thaiu Farmers Bank menewaskan kelab dari 2-1 hasil gol dari Phamobal and Sing Totavee. Bagi 1995 pula jaringan penalti olrh Natipong Sritong In memberikan kemenangan 1-0 kepada Thai Famers Bank.

In the 1994 season, they won over Oman Club 2-1 by goals from Phamobal and Sing Totavee. In the 1995 season, the only goal from the penalty spot from Natipong Sritong-In gave Thai Farmers Bank a 1-0 win over Al Arabi.

 

4) Johor Darul Takzim (JDT), (Malaysia)

unnamed

JDT bukan sahaja mencipta sejarah menjadi pasukan pertama dari Malaysia yang menjuarai AFC Cup, malah menjadi pasukan dari Asia Timut yang memenanginya,

Gol jaringan Leandro Velazquez itu memahat nama JDT sebagai antara juara AFC Cup dalam sejarah kejohanan itu.

 

5) Yadanarbon FC (Myanmar)

Yad

Kelab ini menjadi juara kejohanan Piala Presiden AFC pada musim pertama beraksi dalam kejohanan ini.

Mereka mengakhirnya kejohanan ini tanpa sebarang kekalahan dan gol pada perlawanan akhir bertemu Dordoi Dynamo 1-0, hasil jaringan penyerang Ivory Coast, Lassina Kone.

Sila like fanpage Football Channel Malaysia dan ikuti twitter Football Channel MY

comments